Marka Yönetimi Nedir?
Marka yönetimi, mevcut markanın tanınması ile başlar. İnternet üzerinde yer alan markaların müşteriler üzerinde etki bırakması ve pazarlama alanında geniş yer alması gereklidir. Marka oluşturmak basit bir adım gibi görünse de, ilerleyen zamanlarda markanın tanınması ve dijital dünyada ön planlara geçmesi, profesyonel yardım ile hızlandırılabilmektedir. Marka yönetimi sayesinde uzun soluklu pazarlama dünyasında yer alabilir ve kitlenize güven verebilirsiniz.
Marka Kimliği Nedir?
Marka kimliği hem sanal dünyada hem de fiziki alanlarda firmanın kendisini müşterilere nasıl sunmak istediği ile alakalı bir kavramdır. Mevcutta bulunan müşteriler ve potansiyel müşteriler için bırakılmak istenilen algıya marka kimliği ismi verilebilir. Markalaşma yapılmak istendiğinde, belirlenecek potansiyel sonrası isim, slogan, web site tasarımı, mobil site, sosyal medya hesapları gibi alanlar şekillenebilmektedir. Marka kimliği hazırlığı sonrasında, markalaşma değeri artacaktır. Marka kimliği için yapılacak reklam hazırlıklarında, özellikle sanal dünya büyük önem taşımaktadır. İnsanların pek çoğunun internet üzerinde vakit geçirildiği düşünüldüğünde, sanal dünyanın önemi öngörülebilmektedir.
Dijital Marka Yönetimi Nedir?
Markaların kendini tanıtması ve daha fazla kişiye ulaşması için dijital alan oldukça önemlidir. Dijital marka yönetimi denildiğinde ilk akla gelen hizmet web sitesi olmaktadır. Markaya uygun olarak tasarlanacak web sitesi, kişilerin firmaya daha kolay ulaşmasına yardımcı olacaktır. Öte yandan kişilerin pek çoğunun internet üzerinden inceleme yapıldığı düşüldüğünde de internet sitesi sahibi olmayan markaların geri planda kaldıkları bilinmektedir. Dijital marka yönetimi, sadece web sitesi ile sınırlı değildir. Kullanılacak olan sitenin markayı tam olarak yansıtması ve mobilden giren kullanıcılara da kolaylık sağlaması gerekir.
Sosyal medya, dijital yönetimin ana hususları arasında yer alır. Etkili ve doğru sosyal medya kullanımı sayesinde mevcut müşterilerin etkileşimi artarken, yeni kullanıcıların gelişi de arttırılacaktır. Sosyal medya yönetimi işinin ehli ve dijital pazarlama unsurları kullanılarak yapılmalıdır. Tanıtım ve pazarlamanın yanı sıra, sanal dünyada marka ile alakalı yapılan yorumlar ve görünümde sıkça kontrol edilmelidir. Bu sayede markanın itibarı artarken, kullanıcılar üzerinde bırakılan olumsuz etkilerde azaltılabilecektir.
Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?
Projelendirilmiş bir şekilde hazırlanan marka, pek çok farklı kanal üzerinde duyurularak tanıtılmalıdır. Yönetim stratejisi, firmanın veya markanın daha hızlı yayılmasını ve ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Marka yönetimi hizmeti denildiğinde akla gelen ilk unsur kullanıcılara güven verilmesidir. Kişiler genellikle güven veren yerlerde vakit geçirmeyi ve alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Marka yönetimi hizmeti denildiğinde ön plana çıkan diğer unsurları ise, şu şekilde sıralamak mümkün;
- Rakip firmalar sürekli izlenerek, öne geçme stratejileri uygulanmalıdır.
- Markayı öne çıkarak tüm sosyal mecralar(internet sitesi, sosyal medya) aktif kullanılmalıdır.
- Kullanıcılara güven sunmak amacı ile tüm mecralarda belirtilen mesajlar tutarlı olmalıdır.
- Mevcut müşterilerin yanı sıra, potansiyel müşterilerin istekleri öngörülerek hazırlık yapılmalıdır.
- Marka tanıtımı doğru alanlarda ve doğru hedef kitle ile yapılmalıdır.
Dijital Marka Yönetimi Neden Gerekir?
Teknoloji çağında olduğumuz şu dönemde sanal dünya pek çok kişinin tercih ettiği kanallar arasında yer alıyor. Günümüzde kişilerin pek çoğu alışveriş, bilgi alma, araştırma, memnuniyet gibi konuları sanal dünyada gerçekleştirmektedir. Hal böyle olduğundan dolayı da, markaların internet üzerinde aktif bir rol oynaması gerekiyor. Dijital dünyada yer almayan markalar, rakiplerinden geri planda kalarak müşteri kaybı yaşayabilmektedir. Dijital marka yönetimi, firmanın ve markanın daha hızlı gelişmesine yardımcı olacaktır. Tüm bunların yanı sıra, sanal dünyada var olmanın diğer faydaları da şu şekildedir;
- Müşteriler ile kolay etkileşim kurulabilir.
- Pazar rekabette ön plana çıkılabilir.
- Doğru hedef kitlesine ulaşmak hızlanır.
- Ürün ve hizmetlerin satışı artar.
- Firma hakkında yapılan olumlu/olumsuz değerlendirmeler takip edilebilir.