Yeni bir web sitesi hazırlama söz konusu olduğunda elbette ki her web tasarımcı farklı bir plana ve bakış açısına sahip olabilir; ancak hepsinin kullandığı temel ve ortak bir kontrol listesi vardır. Yeni bir web sitesi tasarım işinin başında, web tasarımcısına bu listedeki bilgileri teslim etmek gerekir ve temelde web sitesi hazırlama işinin en uzun süreçlerinden biri bu bilgileri hazırlamaktır. Baştan doğru içeriği oluşturmak ve tüm tasarımı bu içeriğe göre şekillendirmek projenin doğru yönetilmesi konusunda etkilidir, iletişimi kuvvetlendirir ve daha sonra oluşabilecek zaman kayıplarını önceden engelleyebilir.

Doğru içeriği oluşturmak iletişimi kuvvetlendirir ve daha sonra oluşabilecek zaman kayıplarını önceden engelleyebilir.

Sen de ister bir tasarımcı, ister web sitesi ihtiyacı duyan bir girişimci ol; web sitesi çalışmasına başlamadan önce bu 6 temel unsuru hazırlaman gerektiğini bilmelisin! Şimdi kaçınılmaz olarak her web sitesinin içermesi gereken bu unsurları birlikte inceleyelim.

Üstbilgi/Header

Bir web sitesinde üstbilgi, her sayfanın üst kısmında yer alır ve bazı önemli amaçlara hizmet ederken logonuz için bir yer sağlamaktan çok daha fazlasını yapar. Tüm web sitelerinde benzer ve belirli özelliklere sahip olsa da iyi bir üstbilgi tasarımı, siteyi farklılaştırabilir. Ancak tutarlı bir kullanıcı deneyiminin parçası olarak belirlenen temel özelliklerin çok da fazla dışına çıkılması önerilmez.

Üstbilgi içeriğinde en temel olarak logo ve ana menü kullanımının yanında slogan, arama butonu, acil iletişim telefonu, alışveriş sepeti bağlantısı, sosyal medya bağlantıları, kayıt/giriş profil bağlantıları, kullanıcı uyarıları vs. gibi ögeler ve menüyle bütünleşik bir karşılama görseli de yer alabilir.

 

İyi bir üstbilgi/header alanı, web sitesinde daha kolay gezinme deneyimi sağlamanın yanında etkili bir ilk izlenim bırakmalıdır.

Üstbilgi bölümünün en temel bileşeni olan ana menü web sitende dolaşımı sağlamak amacıyla kullanılan en temel araçtır. Bu bağlantı aracı için çeşitli stiller mevcut olmasına karşın, hepsi temelde ağaç yapısında katmanlı bir listedir. Web sitende dolaşmayı ve içerik başlıklarının listelenmesini sağlayan bu ağaç yapısındaki liste için doğru başlıkları seçmek önemlidir.

Menüyü hazırlarken ilk olarak web sitesinde sunulmak istenen tüm başlıklarla ilgili kapsamlı bir liste hazırlanır. Liste çok uzunsa mutlaka gruplama yapılmalıdır. Listeyi alt gruplara ayırmak, önemine göre ikiye bölmek gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Menüler sitenin üst bölümünde (header), alt bölümünde (footer) veya yanda (sidebar) yer alabilir.

Menü başlıkları belirlendikten sonra bu başlıkların arasında da mutlaka yer alması gereken “İçerik” bölümünden bahsedelim.

İçerik

Bu temel unsurun bir web sitesinin başarısı için en önemli etken olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İyi bir web sitesinin anahtarı, ziyaretçilerin istediği ve alakalı içeriği sunmaktır ve yüksek kaliteli içeriğin daha iyi bir alternatifi yoktur. İster ziyaretçilere faydalı bilgi sunmak için yazılar yazın, ister hizmetlerinizi anlatın, ister işlerinizi, ister ürünlerinizi sunun, yalnızca kaliteli içerik ziyaretçilerle etkileşim kurabilir.

 

Yüksek kaliteli içerikler, ziyaretçilerinizin işiniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını ve hizmetlerinizden zevk almalarını, ürünlerinizi kullanma ve satın alma vb. olasılıklarını arttıracaktır.

 

Bir web sitesinin içeriği, ziyaretçinin “Benim için neyiniz var?” sorusuna cevap vermelidir.

Eyleme Çağrı (Call-To-Action)

Bir web sitesinde ziyaretçiyle etkileşimi gerçekleştiren ve bunu bir eyleme dönüştüren açık, vurucu ve güçlü yönlendirmelerdir. Eyleme çağrı bir ziyaretçinin sitenize girdikten sonra onu yönlendirmek istediğiniz ve gerçekleştirmesini beklediğiniz eylemdir. Çoğu zaman web sitesinin tüm hazırlanma amacı bu eylemi gerçekleştirmek olabilir ve çoğu durumda bir web sitesi için eyleme çağrı yönlendirmesi; satış yapmak veya bilgi toplamak amacıyla kullanılmaktadır.

Eyleme çağrı yönlendirmelerine ilişkin “Şimdi Satın Al”,  “Hemen Teklif Al”, “Hemen Katılın”, “Ücretsiz İndirin”, “Bedava Üye Olun” gibi cümleler örnek gösterilebilir.

İletişim

İletişim bölümü bir web sitesinin olmazsa olmaz önemli bir unsurudur. Kullanıcıların yetkili kişiye/kişilere kolaylıkla ulaşabileceği bilgileri içermelidir. Adres ve telefon bilgisi paylaşmak her ne kadar çok tercih edilmese de kurumsallık ve güvenilirlik açısından önemli olabilir. Bunun yanı sıra e-posta adresleri, iletişim formu, harita veya sosyal ağ bağlantıları “İletişim” bölümünde tercih edilebilecek diğer sık kullanılan araçlardır.

İletişim bilgilerinin sitede kolaylıkla görünebilecek veya ulaşılabilecek bir yerde olması gerekir. Kullanıcıların sizi bulmak istemeleri durumunda iletişim bilgilerine kolayca ulaşamamaları onlara sinir bozucu gelebilir.

İletişim bilgileri sitenin üst bölümünde (header), alt bölümünde (footer) veya bir menüden tıklanarak açılacak özel bir sayfada paylaşılabilir. “İletişim” bölümü için bazen ayrı bir sayfa kullanmak yerine “Hakkında” sayfasında paylaşıldığı da görülmüştür.

Şimdi de “Hakkında” bölümüne hızlı bir göz atalım.

Hakkında

Her ne kadar büyük ve zaten bilinen markalar için çok önemli olmasa da bilinmedik bir isim veya marka için oldukça önemli bir unsurdur. Bu bölümde felsefe, bakış açısı (vizyon), biyografi ve hedefler (misyon) genellikle tercih edilen konulardır.

Şahıslar için sıkıcı olmayan kısa ve özlü bir biyografi, şirketler için kısa bir tarihçe uygun olacaktır.

Markaya daha organik ve gerçekçi bir kimlik kazandırmak adına “Hakkında” bölümünde ekip fotoğrafları ve bilgileri, dijital  medyada veya basılı medyada çıkmış yazılar ve haberler paylaşılabilecek diğer konulara örnek gösterilebilir.

“Hakkında” bilgileri genellikle ayrı bir sayfada yer alır. Sayfanın bağlantısı sitenin ana  menüsünde (main menu) veya tercihe göre alt menüsünde (footer menu) yer alabilir.

Altbilgi (Footer)

Altbilgi, bir web sitesinin tüm sayfalarında görüntülenen marka logosu ve ana menü gibi, fakat birincil önceliğe sahip olmayan, sabit ve her an ulaşılabilir bir diğer bölümüdür. Sitenizin en alt kısmında bulunan bu sabit alanda küçük bir site haritası, şirket veya iletişim bilgileri, ikincil bir menü, dış bağlantılar, sosyal medya hesapları sıkça kullanılan ve karşılaştığımız bağlantılardır.

Altbilgi, başka yerlerde bulunan ögelerin tekrarlanması ve daha kolay ulaşılır olması için de kullanılabilir.

En iyi altbilgilerden bazıları, yukarıdaki öğelerin birçoğunu birleştirir. Altbilgi, başka yerlerde bulunan ögelerin tekrarlanması ve daha kolay ulaşılır olması için de kullanılabilir. Ayrıca, tasarım şemasında başka mantıksal bir yer yoksa üst bilgideki başlıklardan bazıları alt bilgiye alınabilir. Geniş bir ana menüye sahip sitelerde hakkında ve iletişim bilgilerinin ikincil olarak alt menüye alındığı sık görülen bir yaklaşımdır.

Özet

Bir web sitesinde olması gereken 6 temel unsuru inceledik. Bu unsurları Üstbilgi, İçerik, Eyleme Çağrı, Hakkında, İletişim, Altbilgi olarak listeledik ve her unsura kısaca göz attık.

Bu listedeki ipuçlarının yeni web sitesi projelerine başlayacak kişilere fikir vermesini ve iyi bir kaynak olmasını umuyorum.

Yazının içeriğini aynı şekilde veya dilediğin gibi düzenleyip istediğin yerde -bu sayfaya bağlantı vermek koşuluyla- paylaşabilirsin.

Bu yazıya eklenmesini düşündüğün başka bir başlık varsa, içeriğin hatalı veya eksik olduğunu düşünüyorsan, yazıya eklememi istediğin detaylar varsa, anlaşılmayan bişey olduysa veya herhangi bir konuda sorun veya yorumun varsa aşağıdaki alanı kullanarak iletebilirsin.